Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ημερολόγιο 1-9/10/2011

    Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
    μόλις γύρισα σπίτι μετά από ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό απόγευμα Κυριακής! Το κρύο είναι πλέον παραπάνω από αισθητό και τι καλύτερο από ένα απόγευμα Κυριακής με φίλους σε μια μικρή καφετέρια, πίνοντας ζεστή σοκολάτα και παίζοντας επιτραπέζια! Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με σαφή προειδοποίηση ότι η Πέμπτη θα ήταν η τελευταία ζεστή μέρα για φέτος! Έτσι και έγινε... μέχρι την Πέμπτη ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός,με θερμοκρασίες γύρω στους 25 º C, όμως ξαφνικά την Παρασκευή η θερμοκρασία έπεσε απότομα και οι πρώτες φθινοπωρινές στάλες έπεσαν από τον συννεφιασμένο ουρανό! Αυτός ο καιρός νομίζω ότι κάνει την πόλη ακόμα πιό όμορφη. Της δίνει έναν τόνο μελαγχολίας αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρομαντικό πρόσωπό της! Πλέον χρειάζεται κανείς οπωσδήποτε παλτό, κασκόλ και ομπρέλα πριν βγει από το σπίτι. Θυμίζει λίγο τις κρύες μέρες στα μέσα του Νοέμβρη στην Τρίπολη ή τις πιό κρύες μέρες του χειμώνα στην Αθήνα!
    Αυτή η εβδομάδα κύλισε ήρεμα και διασκεδαστικά ενώ ξεκίνησα αρκετές από τις δραστηριότητες που θα με απασχολούν για όλο το εξάμηνο! Ήταν μάλλον η πρώτη εβδομάδα εδώ που οι ρυθμοί της θύμιζαν λίγο κανονική καθημερινή ζωή και όχι διακοπές διαρκείας! Το πρώτο μάθημα ξεκίνησε την Τετάρτη αν και γενικά δεν έχω πολλές ώρες κάθε εβδομάδα και τα μαθήματα  μου είναι μόνο τις Τετάρτες τις περισσότερες εβδομάδες! Το σύστημα δήλωσης μαθημάτων είναι αρκετά περίπλοκο εδώ. Εγγράφεσαι σε όσα μαθήματα σε ενδιαφέρουν και στις αρχές Οκτώβρη μαθαίνεις σε ποιά έγινες δεκτός βάσει διαφορετίκών κριτηρίων σε κάθε μάθημα! Στο πρώτο μάθημα ήμουν αρκετά τυχερός γιατί απο τα 65 άτομα που το είχαν δηλώσει επιλέχτηκαν τελικά μόνο τα 25. Αφορά στο δίκαιο ανηλίκων και δεν έχει τελική εξέταση αλλά το περνάς με εργασία! Συνολίκα έχω δηλώσει γύρω στα 10 μαθήματα αλλά νομίζω ότι θα γίνω τελικά δεκτός γύρω στα 6, γιατί έμαθα αρκετά αργά ότι έχει ανοίξει το σύστημα δήλωσης μαθημάτων και σε αρκετά μαθήματα είμαι στην λίστα αναμονής! Το άλλο θετικό είναι ότι αρκετά από τα μαθήματα, στα οποία έχω τελικά επιλεγεί είναι μαθήματα σύντομης διάρκειας( τα λεγόμενα block courses), που σημαίνει ότι δεν διαρκούν όλο το εξάμηνο αλλά ανάλογα με το μάθημα μόνο για 3-4 συναντήσεις ή 3 συνεχόμενες μέρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5-6 το απόγευμα( έχω αρκετά από αυτά τον Δεκέμβρη!).
    Την τελευταία εβδομάδα, επίσης, προσπάθησα να προσεγγίσω το πατροπαράδοτο ''Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ ''. Οι μέρες κύλισαν γεμάτες απο εναλλαγές καλλιτεχνικών δρώμενων και αθλητικών δραστηριοτήτων.
     Αρχικά, το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ οργανώθηκε στην Βιέννη η καθιερωμένη ''μακρά νύχτα των μουσείων'' ( ''Die Lange Nacht Museen ''). Μια φορά το χρόνο μπορεί κανείς με ένα εισιτήριο, που κοστίζει 11€ (13€ για τους ενήλικες), να πάει σε όσα μουσεία μπορεί από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη 1 το βράδυ! Οι επιλογές ήταν πάρα πολλές αν σκεφτεί κανείς ότι η Βιέννη έχει περίπου 160 μουσεία! Με την παρέα μου αποφασίσαμε να πάμε στα πιό μεγάλα, που είναι και τα πιό ακριβά, ώστε να επισκεφτούμε τα μικρότερα και πιό οικονομικά το υπόλοιπο εξάμηνο! Τα μουσεία που επισκεφτήκαμε ήταν τα εξής:
  • Μουσείο φυσικής ιστορίας (Wiener Naturhistorische Museum ): ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Βιέννης, που στεγάζεται μέσα σε ένα από τα πιό όμορφα κτήριά της! Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα το ζωικό και φυτικό βασίλειο.( http://www.nhm-wien.ac.at/en?null)

  • Kunsthalle Wien: μουσείο σύγχρονης τέχνης, που αυτήν την περίοδο φιλοξενούσε έργα του Salvador dali και άλλων καλλιτεχνών ,που επηρεάστηκαν άμεσα από αυτόν! (http://www.kunsthallewien.at/en/)

  • Albertina: μουσείο σύγχονης τέχνης, που στεγάζεται μέσα σε ένα παλάτι. Τα πιό ενδιαφέροντα μέρη του είναι ο τελευταίος όροφος, στον οποίο βρίσκεται μια έκθεση με τίτλο ''Monet to Picasso'' φιλοξενώντας έργα αρκετών καλλιτεχνών εκείνης της περιόδου, και ο όροφος στον οποίο σώζεται η αρχική διακόσμηση του παλατιού! (http://www.albertina.at/en)











  • MUMOK: μουσείο μοντέρνας τέχνης. Ένας από τους πιό ωραίους χώρους, που επισκεφτήκαμε, και ένα από τα πιό γνωστά μουσεία της Βιέννης, αλλά ως μη οπαδός της μοντέρνας τέχνης δεν ενθουσιάστηκα! Εκεί είχαμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και τα δικά μας έργα τέχνης.Το δικό μου δεν ξέρω αν μπρορεί αν χαρακτηρισθεί ως τέχνη, αλλά αν το συγκρίνεις με κάποιους μονόχρομους πίνακες σίγουρα ήταν καλύτερο! (http://www.mumok.at/?L=1)






Η φωτό είναι από το internet, γιατί μου είχε τελειώσει η μπαταρία στην φωτογραφική μηχανή και δεν κατάφερα να βγάλω καλή με το κινητό!



       Την επόμενη μέρα, Κυριακή, ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα προσομοίωσης για τους νεοαφηχθέντες και, όπως και στην πρώτη εβδομάδα, πρώτο σημείο συνάντησης ήταν ένα heuriger ( =τα μικρά οινοποτεία εξω από την πόλη, που θυμίζουν ταβερνάκια). Παρά το κρύο ήταν αρκετά διασκεδαστική βραδειά και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω περισσότερους νέους φίλους, αν και από καιρό η μνήμη μου έχει χάσει την ικανότητά της να συγκρατεί νέα ονόματα!



       Την Δευτέρα αποφάσισα να απολαύσω τις τελευταίες μέρες λιακάδας και αντί να χρησιμοποιήσω το μετρό αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα ποδήλατα της πόλης στην Βιέννη! Η διαδικασία για να γίνεις μέλος είναι πολύ απλή, είδικα αν έχεις λογαριασμό στην  Austrian Bank, ενώ οι χρεώσεις είναι μηδαμινές. Η πρώτη ώρα είναι δωρεάν, ενω η δεύτερη χρεώνεται 1€! Αν όμως στην μία ώρα το αφήσεις για ένα τέταρτο, μπορείς μετά να το ξαναχρησιμοποιήσεις για μια ώρα δωρεάν! Δεδομένου ότι υπάρχουν σταθμοί ποδηλάτων σε πάρα πολλά σημεία στην πόλη, η μετακίνηση με ποδήλατο, τις μέρες που έχει καλύτερο καιρό, φαντάζει η καλύτερη λύση. Χρείαζομαι μόνο λίγη εξοικείωση με τους ποδηλατοδρόμους!
   Όπως σας είπα, αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την εναλλαγή αθλητικών- καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. ΄Ετσι μετά το ποδήλατο την Δευτέρα, την Τρίτη το βράδυ αποφασίσαμε με τους φίλους μου να πάμε cinema. Ένας καθηγητής του αγγλικού τμήματος του πανεπιστημίου ήθελε να παρουσιάσει ένα βιβλίο, που αφορούσε στον ιρλανδικό κινηματογράφο, και με αφορμή την προβολή της ιρλανδικής ταινίας ''The Quard'', οργάνωσε μια εκδήλωση για να συνδυάσει και την παρουσίαση του βιβλίου! Έτσι μετά την ταινία μεταφερθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κινηματογράφου για να συζητήσουμε για την ταινία και για να μας μιλήσουν οι ειδικοί για το βιβλίο! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους φίλους μου πήγαμε κυρίως γιατί η είσοδος στον κινηματογράφο ήταν μειωμένη και επειδή κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου θα προσφέρονταν δωρεάν ουίσκι, ποτά και pop corn. To βιβλίο μου φάνηκε λίγο αδιάφορο αλλά η ταινία ήταν σίγουρα πολύ καλή κομωδία!
    Η Τετάρτη ήταν μία από τις πιό γεμάτες και καλύτερες μέρες της εβδομάδας. Το μεσημέρι είχε οργανωθεί από τον σύλλογο φοιτητών εράσμους (esn= erasmus student network) ξενάγηση στο παράρτημα του Ο.Η.Ε. στην Βιέννη. Στην Βιέννη εδρεύουν τα γραφεία και οι οργανώσεις του Ο.Η.Ε. που σχετίζονται με θέματα τεχνολογίας και ενέργειας. Οι άλλες τρείς έδρες του είναι η Γενεύη, η Νέα Υόρκη και το Ναϊρόμπι! Ήταν μια άρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία γεμάτη πληροφορίες που δεν γνώριζα προηγουμένως!









    Στην συνέχεια πήγα στο πρώτο μάθημα, για το οποίο σας μίλησα νωρίτερα, και μετά  από αυτό πήγα για πρώτη φορά στην χορωδία του πανεπιστημίου! Είμαι αρκετά χαρούμενος για αυτή την δραστηριότητα γιατί ήδη μου έχει λείψει η χορωδία μου στην Τρίπολη! Η χορωδία αποτελείται απο περίπου 60 άτομα  και ήδη έχουν προγραμματιστεί κάποιες συναυλίες για τα Χριστούγεννα! Όλα σιγά σιγά εδώ αρχίζουν να κινούνται γύρω από τα Χριστούγεννα! Ήδη ο κεντρικός εμπορικός δρόμος έχει αρχίσει να γεμίζει με μαγαζία που πωλούν χριστουγεννιάτικα ήδη, ενώ ακόμα και στην χορωδία ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε το Χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο! Νομίζω πως φέτος θα ζήσω μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Μάλιστα, πιστεύω πως το χριστουγεννιάτικο κλίμα θα γίνει ακόμα πιό έντονο από τις αρχές του Νοέμβρη, γιατί στα τέλη του Οκτώβρη είναι εδώ οι απόκριες( το Halloween) και γι'αυτό αρκετά από τα μαγαζιά εποχιακών ειδών πωλούν ακόμα αποκριάτικες στολές!
    Οι επόμενες δύο μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, κύλισαν αρκετά διασκεδαστικά γιατί οργανώθηκαν δύο μεγάλα parties καλωσορίσματος, το ένα απο το esn του τεχνικού πανεπιστημίου μέσα σε ένα καράβι, και το άλλο, το καλύτερο, από το esn του δικού μου πανεπιστημίου μέσα σε ένα παλάτι! Ήταν πραγματικά απίστευτη εμπειρία να είσαι σε party μέσα σε ένα πανέμορφο παλάτι και να χορεύεις κάτω από πανέμορφα διακοσμημένα ταβάνια και δίπλα από πίνακες ζωγραφικής με πορτραίτα βασιλιάδων! Μου φαίνεται περίεργο , που οι αρχές εδώ δίνουν άδεια να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις σε τέτοια μέρη έστω και με την έντονη παρουσία ασφάλειας!










    Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, επίσης, αυτήν την εβδομάδα ήταν ότι την Παρασκευή το πρωί ξεκίνησαν τα μαθήματα κολύμβησης! Φαίνεται πως τελικά στην Βιέννη θα χρειαστώ το μαγιό μου περισσότερο απ'ότι υπολόγιζα! 1.5 ώρα μέσα στην πισίνα ήταν το καλύτερο ξύπνημα για την Παρασκευή το πρωί! Μετάνιωσα που δεν γράφτηκα σε περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες εδώ, πέρα από τα μαθήματα salsa, που είναι κάθε Δευτέρα και τα μαθήματα κολύμβησης, που είναι κάθε Παρασκευή, γιατί έχω πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο και τα μαθήματα είναι πάρα πολύ οικονομικά! Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ήπια την μισή πισίνα, ότι δεν καταλάβαινα τα μισά από αυτά που έλεγε η γυμνάστρια (όπως δεν καταλαβαίνω ακόμα τα μισά από αυτά που λένε οι Αυστριακοί στα γερμανικά γιατί η προφορά τους είναι πολύ δύσκολη και τα γερμανικά μου όχι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο!) και ότι με έπιασε για πρώτη φορά στην ζωή μου κράμπα και πέθανα από τον πόνο γιατί δεν ήξερα πώς είναι η κράμπα στα γερμανικά και κανείς δεν καταλάβαινε αγγλικά, ανυπομονώ για το επόμενο μάθημα!
     Η κορυφαία στιγμή αυτής της εβδομάδας πάντως, ήταν το Σάββατο το βράδυ και η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Konzerthaus της Βιέννης( είναι κάτι σαν το δικό μας Μέγαρο Μουσικής)! Μέσα στη γεμάτη μεγάλη αίθουσα του Konzerthaus η Ελευθερία Αρβανιτάκη για 2 ώρες ταξίδεψε το κοινό με τα πιό ωραία τραγούδια της ελληνικής μουσικής και με την ακόμα καλύτερη απ'ό,τι στις ηχογραφήσεις φωνή της!  Ήταν πραγματικά άψογη και ανατριχιαστική! Αυτό που μου παραξένεψε περισσότερο είναι ότι, ενώ περίμενα το κοινό να είναι μόνο Έλληνες, όταν είπε να σηκώσουν το χέρι τους μόνο οι Έλληνες, μόνο περίπου το 1/4 με 1/3 το σήκωσε!













Υ.Γ.: Ελπίζω να με συγχωρέσετε, που αυτό το post βγήκε τόσο μεγάλο! Επίσης, ενώ ξεκίνησα να το γράφω Κυριακή βράδυ τελικά το ολοκλήρωσα Δευτέρα απόγευμα γι'αυτό και υπάρχει αναντιστοιχία της μέρας αποστολής με την μέρα εξιστόρησης! Τέλος, συγνώμη για την κακή ποιότητα ορισμένων φωτογραφιών αλλά είναι τραβηγμένες από το κινητό επειδή δεν είχα κοντά φωτογραφική ή η μπαταρία είχε τελειώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλιά σας!