Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μόναχο- 2η μέρα!!!


Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
 Μετά την ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική πρώτη μέρα στο Μόναχο, μετά απο αρκετή ξεκούραση το βράδυ σε ένα από τα καλύτερα hostel που έχω μείνει ποτέ ,γιατί η συνέχεια προβλεπόταν ιδιαίτερα κουραστική, και μετά από ένα τεράστιο πρωινό απο ένα τεράστιο μπουφέ στο hostel, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την δεύτερη μέρα και να γυρίσουμε όσο περισσότερο προλαβαίναμε το Μόναχο. Δεν υπήρχε ιδανικότερος τρόπος να γνωρίσουμε την πόλη από το να εμπιστευτούμε την πρωινή μας βόλτα σε έναν ξεναγό! Όπως σας είπα και στο αρχικό post, στο Μόναχο, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαικές πόλεις, μπόρει κανείς να βρει δωρεάν ξεναγούς,που θα τον βοηθήσουν να δει όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα την πόλη. Μέσα σε 3,5 ώρες μπορώ να πω ότι απέκτησα μια ικανοποιητική εικόνα των βασικών αξιοθεάτων του Μονάχου,σίγουρα καλύτερη απο αυτή που θα αποκτούσα αν προσπαθούσα να το γνωρίσω μόνος μου!
  Το Μόναχο είναι μια ιδιαίτερα όμορφη Βαυαρική πόλη! Παρ'ότι καταστράφηκε κατα 90% περίπου κατα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι κάτοικοι της μπόρεσαν να την ξαναχτίσουν δινοντάς της ακριβώς την ίδια εικόνα που είχε πριν τον πόλεμο. Το Μόναχο ήταν η δεύτερη πόλη της Γερμανίας στη λίστα των πόλεων που υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή απο βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η παλιά πόλη είναι ακριβώς όπως την φανταζόμουν: πλακόστρωτοι δρόμοι, πανέμορφα γοτθικά κτήρια, σκεπές με κόκκινα κεραμίδια!
 Η ξενάγηση ξεκίνησε από το νέο δημαρχείο της πόλης (rathaus ) και το περίφημο και ιδιαίτερα ενοχλητικό glockenspiel  (παιχνίδι των καμπάνων). Πρακτικά το νέο δημαρχείο δεν είναι τόσο νέο αν αναλογιστεί κανείς ότι χτίστηκε το 1867, αλλά είναι σίγουρα νεότερο και πιό όμορφο από το παλιό δημαρχείο που χτίστηκε το 1392! Όσον αφόρα το glockenspiel , βρίσκεται στο κέντρο του κτηρίου του νέου δημαρχείου και κάθε μέρα στις 11.00 οι 43 καμπάνες παίζουν μία ατελείωτη μελωδία ( διαρκεί περίπου 15΄) ενώ οι 32 κανονικών διαστάσεων φιγούρες περιφέρονται κυκλικά!

  
Το νέο δημαρχείο!

Το παλιό δημαρχείο!
Το glockenspiel !




 Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην  Frauenkirche η αλλιώς, όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, την Εκκλησία του διαβόλου! Αυτή η εκκλησία αποτελεί το ψηλότερο κτήριο της πόλης και ήταν ένα από τα λίγα κτήρια, που δεν βομβαρδίστηκαν πλήρως κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, γιατί λόγω του ύψους του αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους εχθρούς! Μάλιστα, λόγω έλλειψης χρημάτων κατα το χτίσιμό της ο Πάπας μοίρασε συγχωροχάρτια- οι αμαρτίες δεν ξέρω αν συγχωρέθηκαν, η εκκλησία πάντως ολοκληρώθηκε με το θέλημα του Θεού!
 Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ''Εκκλησία του διαβόλου'', αυτός συνδέεται άμεσα με την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό του κτηρίου! Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχουν τόσες πολλές κολώνες, που καθιστούν σχεδόν αδύνατο να δει κανείς τα παράθυρα! Όταν, λοιπόν, χτιζόταν η εκκλησία ο διάβολος, που βρισκόταν στο Μόναχο εκείνες τις μέρες στα πλαίσια της ευρωπαικής περιοδείας του, μπήκε στην εκκλησία και έκπληκτος αντίκρησε την έλλειψη παραθύρων! Πήγε λοιπόν στο αρχιτέκτονα και του είπε πως θα τον βοηθήσει να χτίσει πιό γρήγορα την εκκλήσια, αν του υποσχεθεί ότι δεν θα προσθέσει άλλα παράθυρα στον ναό, έτσι ώστε αυτός να μετατραπεί σε ναό του διαβόλου! Οι υπογραφές έπεσαν και όταν λίγα χρόνια αργότερα ο διάβολος επέστρεψε διαπίστωσε πώς η συμφωνία δεν τηρήθηκε! Πριν κινηθεί δικαστικώς πλησίασε τον αρχιτέκτονα  και του ζήτησε εξηγήσεις! Η εξήγηση ήταν πως δεν προστέθηκαν επιπλέον παράθυρα μετά την συμφωνία αλλά αυτά προυπήρχαν αλλά δεν φαίνονταν, επειδή υπήρχαν πολλές κολώνες! Ο διάβολος κολάστηκε και χτύπησε με δύναμη το πόδι του στο πάτωμα και έτσι σώζεται το αποτύπωμά του!






  Άλλα σημαντικά αξιοθέατα που είδαμε ήταν:
  • Η μπυραρία  ''Hofbräuhaus'': μία από τις μεγαλύτερες και πιό γνωστές μπυραρίες του κόσμου! όνειρο κάθε κατοίκου του Μονάχου είναι να γίνει μόνιμο μέλος της μπυραρίας! Αυτό απαιτεί βέβαια θυσίες! Παρουσία τουλάχιστον 5 φορές την εβδόμαδα για 12-15 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις είναι απαραίτητη προυπόθεση για να εξετάσουν την περίπτωσή σου!



  • Η ''Victualienmarkt'': η μεγαλύτερη αγορά του Μονάχου! Εκεί μπορεί κανείς να βρει τα πάντα! Βρήκα μέχρι και ταραμοσαλάτα!






  • Την όπερα του Μονάχου (Münchener Staatsoper)

  • Το παλάτι:



  • Την εκκλησία '' Theatinerkirche'':




  • Το '' Ferndhernhalle'' : μνημείο για τον βαυαρικό στρατό

  • Τον ναό του St. Peter: από το καμπαναριό του απολαύσαμε μια από τις καλύτερες θέες της πόλης!








  • Τα ολυμπιακά ακίνητα των αγώνων του 1972, το εργοστάσιο της BMW, τον πύργο των τηλεπικοινωνιών:







   Συνοψίζοντας μπορώ να πω, ότι το Μόναχο ήταν μια από τις καλύτερες στάσεις αυτού του ταξιδιού! Είναι μια πανέμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα πόλη! Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ιστορία! Δεν προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν τουριστικά. Σε όλη την πόλη υπάρχουν μικρά μνημεία για να θυμίζουν και όχι για να εντυπωσιάζουν( όπως το ''memorial to the German resistance'' φωτογραφία του οποίου ακολουθεί). Από το Μόναχο έφυγα με μια μικρή λύπη που δεν είχα την δυνατότητα να μείνω λίγο περισσότερο για να επισκευτώ το Dachau, που βρίσκεται 40' έξω από την πόλη. Όταν λίγες μέρες αργότερα, στο τέλος του ταξιδιού, μου δόθηκε η ευκαιρία επέστρεψα χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλιά σας!