Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πράγα (8-10/12)!!!

 Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
 όταν τον Μάρτιο έκανα την αίτηση για να πάω erasmus η πρώτη μου επιλογή ήταν η Βιέννη και η δεύτερη μου η Πράγα, μάλλον γιατί πάντα ονειρευόμουν να βρεθώ κάποια Χριστούγεννα σε μια από αυτές τις πόλεις. Εννέα μήνες μετά συνειδητοποίησα με μεγάλη μου χαρά ότι και οι δύο επιλογές μου ήταν πάρα πολύ καλές! Για την Βιέννη νομίζω δεν χρειάζεται να αιτιολογήσω, αφού νομίζω ότι μέσω αυτού του blog έχω γίνει κάτι παραπάνω από σαφής για το πόσο πολύ μου αρέσει αυτή η πόλη! Όσον αφορά την Πράγα όμως, οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε και με μεγάλη ευκολία πήρε μια θέση στην πεντάδα με τις πιο αγαπημένες μου ευρωπαϊκές πόλεις! Είχα ακούσει από αρκετό κόσμο ότι η Πράγα είναι πολύ όμορφη αλλά μετά από ένα τριήμερο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας πιστεύω ότι όποιος την χαρακτηρίζει απλά όμορφη την αδικεί! Η παρέα αυτή τη φορά αποτελείτο από 6 άτομα. Η φίλη μου η Kat, που την γνώρισα στα μαθήματα salsa, με ενημέρωσε ότι σχεδίαζε να επισκεφτεί την Πράγα πριν τα Χριστούγεννα και με κάλεσε αν θέλω να πάω και εγώ μαζί με τους φίλους της. Εκτός από την Kat την παρέα συμπλήρωσαν η Laura, η Magdalena και η Matina από την Γερμανία και ο Thomas από την Αυστρία!






  Η Πράγα απέχει μόλις 5 ώρες με λεωφορείο από την Βιέννη, ενώ το εισιτήριο μετ' επιστροφής στοιχίζει 27€ με την κάρτα Ευρωπαίου φοιτητή με την εταιρία student agency!  To λεωφορείο είναι πιο πολυτελές λεωφορείο που έχω ταξιδέψει ποτέ, με μεγάλα αναπαυτικά καθίσματα, δωρεάν καφέ και οθόνη σε κάθε κάθισμα με μια μεγάλη λίστα ταινιών για να περάσεις τον χρόνο σου! Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα πληρώνω 20€(τουλάχιστον τόσο ήταν πριν φύγω το φοιτητικό!)  για την διαδρομή 2 ωρών Αθήνα-Τρίπολη, χωρίς δωρεάν καφέ, με άβολα καθίσματα και χωρίς οθόνη αφής, νομίζω ότι η τιμή ήταν πάρα πολύ καλή!!!
  Στην Πράγα φτάσαμε την Πέμπτη το μεσημέρι κατά τις 3 και αφού βρήκαμε το hostel πρώτα ( riverbank hostel, από τα πιο οικονομικά,7€ η βραδιά, αλλά πολύ ικανοποιητικό, καθαρό και ευρύχωρο!) στην συνέχεια αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη βόλτα στην παλιά πόλη της Πράγα, να φάμε κάτι και να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα την διάσημη τσέχικη μπύρα (σημειωτέο οι Τσέχοι είναι οι αυτοί που έφτιαξαν πρώτοι pilsner μπύρα, ενώ στην Τσεχία η μπύρα είναι πιο φθηνή από το νερό!!! ) Το κέντρο της πόλης ήταν πανέμορφο, βγαλμένο από παραμύθι, γεμάτο γοτθικά κτήρια και πανέμορφα στολισμένο χωρίς ακρότητες (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του)!








   Την επόμενη μέρα το πρωί ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς για να ακολουθήσουμε μια ξενάγηση στα βασικά αξιοθέατα της πόλης ( ήταν σαν την ξενάγηση που είχα κάνει στο Μόναχο, που δεν πληρώνεις συγκεκριμένο ποσό αλλά δίνεις όσα λεφτά θέλεις στον ξεναγό!). Μέσα σε 3 ώρες περπατήσαμε το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς πόλης, ένα τμήμα της καινούργια και την εβραϊκή συνοικία, βλέποντας τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης και μαθαίνοντας λίγα πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Τσεχίας! Πέρα από τις όμορφες εκκλησίες, τα όμορφα κτήρια και τα αγάλματα του Κάφκα, αξίζει όταν επισκεφτείτε την πόλη να δείτε και την εβραϊκή συνοικία αφού διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση( απ'ότι μας είπε ο ξεναγός ο Hitler είχε απαγορεύσει στους Ναζί να την καταστρέψουν γιατί ήθελε μετά τον πόλεμο να είναι η μόνη εβραϊκή συνοικία στην Ευρώπη που θα αποτελούσε κάτι σαν μουσείο μιας χαμένης θρησκείας!). 
 Old Town Square! 
Όλοι αυτοί περιμένουν κάθε μια ώρα τα δουν τις φιγούρες του  αστρονομικού ρολογιού να κινούνται!!!

Το αστρονομικό ρολόι!

Το μουσείο φυσικής ιστορίας. Μέσα σε αυτό έχουν γυριστεί πάρα πολλές ταινίες, όπως το  Mission Impossible 4  και  η ταινία του James Bond, Casino Royal!

To άγαλμα του Κάφκα στην Εβραϊκή συνοικία1

Το θέατρο στο οποίο ο Mozart παρουσίασε για πρώτη φορά τις όπερες "Ο Γάμος του Φίγγαρο" και  "Δον Τζιοβάνι"!


The powder castle!


Η εβραϊκή συνοικία!

Μια από τις παλαιότερες συναγωγές και η παλαιότερη που λειτουργεί ακόμα στην Ευρώπη στην Εβραϊκή συνοικία! 
Η φιλαρμονική!


  Αμέσως μετά την ξενάγηση στην πόλη αποφασίσαμε παρά την κούραση μας να ακολουθήσουμε ακόμα μια ξενάγηση αυτή την φορά στο κάστρο της Πράγα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο(η ξενάγηση στα βασικά του σημεία διήρκεσε επίσης 3 ώρες) και στην ουσία είναι ένα σύμπλεγμα παλατιών και άλλων όμορφων κτηρίων, κήπων και πλατειών και από τα τείχη του μπορείτε να απολαύσετε μια από τις καλύτερες θέες της πόλης! Μετά από την εξαντλητική περιήγηση στην πόλη αποφασίσαμε να ξεκουραστούμε σε ένα παραδοσιακό τσέχικο εστιατόριο και στην συνέχεια να απολαύσουμε λίγη μπύρα ακόμα!!!




























   Το επόμενο πρωί είχα χρόνο μόνο για μια μικρή βόλτα στην πόλη(οι υπόλοιποι αποφάσισαν να μείνουν και την Κυριακή αλλά εγώ έπρεπε να γυρίσω για τα γενέθλια του Henrik). Αποφάσισα η τελευταία μου από την Πράγα να είναι η γραφική Charles Bridge, μια από τις πολλές γέφυρες στην Πράγα αλλά σίγουρα η πιο δημοφιλής και μάλλον η πιο όμορφη!
















    Συνοψίζοντας, όπως είπα και στην αρχή η Πράγα με εντυπωσίασε και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Προσωπικά μου άρεσε πολύ περισσότερο από άλλους περισσότερο προβεβλημένους προορισμούς, όπως η Βενετία, η Κρακοβία ή  η Βουδαπέστη! Έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να σας κάνει να την αγαπήσετε: όμορφη αρχιτεκτονική, ένα υπέροχο κάστρο, γραφικό κέντρο, νόστιμο και φθηνό φαγητό, πολύ καλή μπύρα!!! Απόδειξη ότι αυτή η πόλη είναι πανέμορφη είναι το ότι δεν τράβηξα πολλές φωτογραφίες! Στις πολύ όμορφες πόλεις συνήθως δεν βγάζω πολλές φωτογραφίες γιατί είναι δύσκολο, πρώτον, να επιλέξεις τι θα φωτογραφήσεις, δεύτερον γιατί σπάνια η ομορφιά τους χωράει σε μια φωτογραφία και τρίτον δεν έχουν μόνο μερικά όμορφα αξιοθέατα τα οποία μπορείς να φωτογραφίσεις αλλά ως σύνολο σου δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη εντύπωση!