Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Φιλανδία!!! (μέρος Α')

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,

 όπως σας είπα και στο τελευταίο ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα τα πέρασα στην Φιλανδία. Από τις 17 έως τις 27 Δεκεμβρίου πέρασα μια αξέχαστη  εμπειρία στην όμορφη σκανδιναβική χώρα! Αν και στην ουσία χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς την οικογένειά σου δεν είναι  χριστουγεννιάτικες, η στιγμές που έζησα ήταν τόσο όμορφες και μοναδικές, που δεν μετανιώνω γι'αυτή μου την απόφαση! Για καλή μου τύχη ο φετινός χειμώνας στην Φιλανδία είναι ιδιαίτερα ήπιος και έτσι δεν ήρθα αντιμέτωπος με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -5°C (κρίμα τα χειμωνιάτικα ρούχα, που είχα αγοράσει το προηγούμενο διάστημα!). Πρώτη στάση του ταξιδιού μου ήταν το Helsinki,  στο οποίο έμεινα 2 μέρες, δεύτερη στάση το Oulu, όπου έμεινα 3 μέρες στην φίλη μου Hanna, στην διάρκεια των οποίων επισκέφτηκα και το Rovaniemi και το χωριό του Αη-Βασίλη, και τελικός σταθμός το Kuopio, όπου έμεινα για 6 μέρες στο σπίτι της φίλης μου Saara!
  

  Στο Helsinki έφτασα γύρω στις 12 το πρωί μετά από πτήση περίπου 6 ωρών (με ενδιάμεση ανταπόκριση και στάση στο Dusseldorf). Για κακή μου τύχη, αντί του χιονισμένου τοπίου που περίμενα να αντικρίσω, καταρρακτώδης βροχή έπεφτε ακατάπαυστα συνοδευόμενη από έντονους ανέμους. Όπως καταλαβαίνετε, η προσπάθεια εύρεσης του hostel κατά την διάρκεια τέτοιων καιρικών συνθηκών δεν συγκαταλέγεται στις όμορφες και μοναδικές εμπειρίες, που προανέφερα! Το hostel(Stadion Hostel) αν και όχι το καλύτερο, ήταν μάλλον το πιο ιδιαίτερο, που έχω κοιμηθεί ποτέ, αφού βρισκόταν μέσα στο ολυμπιακό στάδιο του Helsinki, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες του 1952, ακριβώς δίπλα από τον ολυμπιακό πύργο του Helsinki, o οποίος είναι ορατός από τα περισσότερα σημεία της πόλης, και 5' από την εθνική όπερα!


  To απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά από μικρή ξεκούραση, πήγα για την πρώτη βόλτα στο βροχερό Helsinki. Οι φίλες μου Riikka και Anniina με βοήθησαν στο προσανατολιστώ λίγο στην πόλη, προτείνοντας μου τα βασικά αξιοθέατα. Επισκεφτήκαμε αρχικά την χριστουγεννιάτικη αγορά κάτω από τον Καθεδρικό του Λούθηρου (Luheran Cathedral) και το φιλανδικό κοινοβούλιο και μετά περπατήσαμε λίγο στις κεντρικές εμπορικές οδούς του Helsinki! H πρώτη μέρα ήταν αρκετά σύντομη ,δεδομένης της κούρασης από το ταξίδι και από τον άσχημο καιρό. Εξάλλου νυχτώνει τόσο νωρίς πού δεν μπορείς να επισκεφτείς πολλά αξιοθέατα μετά τις 3-4!





 Η δεύτερη και τελευταία μέρα στο Helsinki ήταν και η πιο δραστήρια, αφού ξεκίνησα αρκετά νωρίς, για να προλάβω να δω μερικά αξιοθέατα πριν σκοτεινιάσει, και τελείωσα αρκετά αργά αφού το τραίνο μου για το Oulu έφευγε στις 10.30 το βράδυ! Αρχικά επισκέφτηκα το μουσείο φιλανδικής τέχνης Athenaeum, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, και αυτή την περίοδο,πέρα από την μόνιμη έκθεση, φιλοξενούσε και έκθεση αφιερωμένη στην λαπωνική τέχνη.

Το Athenaeum!

O κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός!
  Στην συνέχεια αποφάσισα να επισκεφτώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Helsiki, το φρούριο Suomellina. To φρούριο αυτό, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco, χτίστηκε το 1748 πάνω σε ένα σύμπλεγμα 6 νησιών, με σκοπό την οργάνωση της άμυνας της Φιλανδίας απέναντι στην Ρωσία! Στο φρούριο έφτασα με καραβάκι που φεύγει από το Helsinki αρκετά συχνά. Περπατώντας στο μνημείο νιώθεις λίγο ότι βρίσκεσαι στην Σπιναλόγκα και αρχίζεις να ψάχνεις τα σημάδια λέπρας! Παρά την έντονη βροχή μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι την άνοιξη θα είναι ακόμα πιο όμορφο!





















 Αφού γύρισα πίσω στο Helsinki, συνέχισα την περιήγηση. Είχε ήδη αρχίσει να νυχτώνει. Δίπλα στο λιμάνι, που σε αφήνει το καραβάκι, βρίσκεται ο Καθεδρικός του Uspenski (Uspenski  Cathedral), o οποίος ξεχωρίζει χτισμένος πάνω σε έναν από τους ελάχιστους λόφους του απόλυτα επίπεδου Helsinki! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δω το εσωτερικό του γιατί γίνονταν κάποια έργα συντήρησης.


 Συνεχίζοντας την περιήγησή μου στο σκοτεινό πλέον Helsinki, επέστρεψα πάλι στον Καθεδρικό της πόλης για να δω αυτή τη φορά και το εσωτερικό του. Για καλή μου τύχη εκείνη την στιγμή έκανε πρόβα και μια μικρή φιλαρμονική δίνοντας ένα ευχάριστο χριστουγεννιάτικο κλίμα στην βόλτα μου!








   Αφού μου είχαν μείνει ακόμα γύρω στις 4 ώρες μέχρι να φύγει το τραίνο μου, αποφάσισα να τις εκμεταλλευτώ και να περπατήσω γύρω από την μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στο κέντρο του Helsinki (μία από τις χιλιάδες που έχει η Φιλανδία) και στον περιβάλλοντα χώρο της βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια του Helsinki, όπως η όπερα, το κοινοβούλιο, ο χώρο συναυλιών Finlandia Hall, ο σταθμός του τραίνου κ.α.! Η βόλτα ήταν πολύ ευχάριστη, αφού είναι γεμάτη όμορφες εικόνες και σίγουρα προτείνω σε όποιον βρεθεί  στο Helsinki να αφιερώσει λίγο χρόνο και να περπατήσει γύρω από την λίμνη!




















   Συνοψίζοντας, το Heslinki ήταν μια αρκετά όμορφη πόλη, με όμορφη αρχιτεκτονική και από τις λίγες που σου δίνουν ένα τόσο έντονο αίσθημα ασφάλειας! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η απόλυτη έλλειψη βουνών και η ύπαρξη ελάχιστων λόφων με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις τίποτα πέρα από το κτήριο που βρίσκεται μπροστά σου (αν τα κτήρια δεν είναι πολύ ψηλά). Αυτό νομίζω είναι αρκετά περίεργο για κάποιον που έρχεται από μια ορεινή χώρα όπως η Ελλάδα! Επίσης μετά από 4 μήνες απουσίας μου από την Ελλάδα συνειδητοποίησα πως ένα από τα πράγματα που μου λείπουν περισσότερο από την χώρα μου είναι η ηλιοφάνεια! Αν και απεχθάνομαι την ζέστη, μετά από 11 μέρες στην Φιλανδία με τον ήλιο να ανατέλλει στις 10.00 και να δύει λίγο μετά τις 14.00 και ακόμα και αυτό το διάστημα ηλιοφάνειας να έχει τόση συννεφιά που στην ουσία δεν βλέπεις φως , ένιωσα έντονα την ανάγκη να δω λίγο φως και να απολαύσω λίγη θερμότητα από τον ήλιο στο πρόσωπό μου! Δύο μέρες στο Helsinki νομίζω ήταν αρκετές για να αποκτήσω μια ικανοποιητική εικόνα της πόλης. Εξάλλου ήταν περίοδος Χριστουγέννων και ανυπομονούσα να πάω να συναντήσω τις φίλες μου που θα με φιλοξενούσαν στις άλλες δυο πόλεις. Όσο ωραία και να είναι μια πόλη, τα Χριστούγεννα σε ενδιαφέρει περισσότερο να μοιράζεσαι στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα!




  To be continued...


1 σχόλιο:

Περιμένω τα σχόλιά σας!