Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ταξιδεύοντας στην Αυστρία!!!

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
   ακριβώς ένα μήνα πριν γυρίσω στην Ελλάδα αποφάσισα πως είναι επιτέλους να γνωρίσω λίγο καλύτερα και την Αυστρία. Μπορεί η Βιέννη να είναι το διαμάντι της αλλά θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην επισκεφτώ και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, γνωστές για την ομορφιά τους, όπως και τις χιονισμένες Άλπεις! Για καλή μου τύχη ο Henrik έφερε κατά την διάρκεια των γιορτών το αυτοκίνητό του στην Αυστρία και έτσι το ταξίδι έγινε ακόμα πιο διασκεδαστικό, ευχάριστο και ευέλικτο. Το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο  του χρόνου (6-8/01/2012) επισκεφτήκαμε το Salzburg,το Innsbruck και το Linz  ενώ 4 μέρες αργότερα, την Πέμπτη  12/01/2012 αποδράσαμε σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στις Άλπεις .


   Πρώτη στάση, όπως προανέφερα, ήταν το πανέμορφο Salzburg. Ξεκινώντας γύρω στις 9.00 το πρωί  της Παρασκευής (εκμεταλλευόμενοι άλλη μια εθνική αργία των αυστριακών!) φτάσαμε μετά από περίπου 3 ώρες στην 4η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας (περίπου 150.000 κατοίκους). Το σχέδιο ήταν να μείνουμε 1,5 μέρα στην πόλη και το απόγευμα της επόμενης να αναχωρήσουμε για το Innsbruck. Την πρώτη μέρα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα μνημεία της καλοδιατηρημένης πόλης ενώ αφήσαμε για την δεύτερη μέρα την επίσκεψή μας στο μεσαιωνικό της κάστρο. Η πόλη είναι πόλη μικρή και ο περίπατος στα μικρά δρομάκια του κέντρου είναι χαλαρωτικός γεμάτος όμορφες εικόνες. Το καλό με αυτές τις μικρές πόλεις του κέντρου τις Ευρώπης είναι ότι δεν χρειάζεται να περάσετε ατελείωτες ώρες μέσα σε βαρετά μουσεία για να νιώσετε σωστός τουρίστας. Από μόνος του ο περίπατος στα δρομάκια της πόλης αποτελεί τουριστικό "must" ενώ κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν δεν επισκεφτείτε το εσωτερικό των αναρίθμητων γοτθικών εκκλησιών ή τα πανταχού παρόντα λαογραφικά μουσεία. Βασιζόμενοι σε αυτή την αρχή με τον Henrik επισκεφτήκαμε μόνο το μουσείο για την ζωή του Mozart, το οποίο φιλοξενείται στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το εσωτερικού του Καθεδρικού του Salzburg και, τέλος, ένα παραδοσιακό εστιατόριο, όπου απολαύσαμε ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό αυστριακό γεύμα(απ'ότι καταλαβαίνεται από τις 3 αυτές δραστηριότητες η τελευταία ήταν αυτή, που με ενθουσίασε περισσότερο!). Τίποτα όμως δεν ήταν πιο όμορφο από την πόλη σαν σύνολο( δεν ήταν άλλωστε τυχαία υποψήφια το 1996 για να γίνει μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO!).Το επόμενο πρωί, μετά από ένα ενισχυμένο πρωινό στο hostel (απαραίτητο για την μεγάλη μέρα, που θα ακολουθούσε) ακολούθησε το περπάτημα σε μια ενισχυμένη ανηφόρα για να φτάσουμε στο κάστρο! Η θέα της πόλης από τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου ήταν απίστευτη! Γύρω στις 15.00 ξεκινήσαμε το ταξίδι για το Inssbruck! To Salzburg με εντυπωσίασε και μου άφησε πολλές όμορφες αναμνήσεις, παρά την ακατάπαυστη χιονόπτωση κατά την διάρκεια των σχεδόν 2 ημερών, που περάσαμε εκεί!






















































  Επόμενη στάση στο τριήμερο μας ήταν το χιονισμένο Innsbruck, το οποίο βρισκόταν σε τελικές ετοιμασίες γιατί σε 2 μέρες ξεκινούσαν οι νεανικοί χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες (είναι η 3η φορά που το Innsbruck φιλοξενοί χειμερινούς ολυμπιακούς, ενώ είναι η πρώτη φορά που οργανώνται νεανικοί χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες)! Το ταξίδι μεταξύ Salzburg - Innsbruck διαρκεί συνήθως γύρω στις 2 ώρες, αλλά για κακή μας τύχη φαίνεται πως πολλοί ακόμα αυστριακοί είχαν την ιδέα να εκμεταλλευτούν την εθνική αργία και να αποδράσουν σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, με αποτέλεσμα  σε συνδυασμό με την κακοκαιρία το ταξίδι μας να διαρκέσει τελικά λίγο περισσότερο από 4 ώρες!  Το Innsbruck είναι μια ακόμα πιο μικρή πόλη(120.000 κάτοικοι) με πολύ λίγα αξιοθέατα, αλλά ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη, γραφική και όμορφη. Νομίζω πως αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως για όσους ασχολούνται με το σκι, γιατί είναι πολύ κοντά σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα. Μια βόλτα το βράδυ της ημέρας της άφιξής μας στο κέντρο της πόλης και μια μεγαλύτερη βόλτα περίπου 2 ωρών το επόμενο πρωί ήταν αρκετές για να αποκτήσουμε μια απόλυτα ικανοποιητική εικόνα της πόλης. Αφου κάναμε μια στάση στο Bergiselschanze, μια τεράστια ράμπα σε ένα βουνό κοντά στο Innsbruck για ski jumping, αποφασίσαμε να φύγουμε από το Innsbruck αρκετά νωρίτερα απ'ότι υπολογίζαμε αφού αφενός δεν υπήρχε κάτι άλλο να δούμε στην πόλη και αφετέρου προλαβαίναμε, αν δεν αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα κυκλοφορίας της προηγούμενης μέρας, να  κάνουμε και μια στάση μερικών ωρών και στο Linz, πριν επιστρέψουμε στην Βιέννη!































  Για άλλη μια φορά στο δρόμο για το Linz αντιμετωπίσαμε απίστευτη κίνηση! Το ταξίδι ήταν ιδιαίτερα κουραστικό αφού για αρκετή ώρα ήμασταν τελείως ακίνητοι. Μετά από περίπου 5 ώρες (αντί για 3, που αρχικά είχαμε προβλέψει) φτάσαμε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας γύρω στις 18.00 (190.000 κάτοικοι), η οποία δεν θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Αυστρίας, τουλάχιστον εν συγκρίσει με την Βιέννη, το Salzburg και το Graz. Παρ'όλα αυτά, ίσως λόγω της κούρασης από την διαδρομή, εμένα μου άρεσε αρκετά. Παρά την βροχή, η βόλτα στο κάστρο της πόλης, ενώ είχε ήδη σκοτεινιάσει , ήταν πολύ όμορφη!









   Τέλος, την επόμενη Πέμπτη, όπως προείπα, πήγαμε για 4 μέρες για σκι, στο βουνό Golm στις Άλπεις, πάνω από το χωριό Vandans. Από την Βιέννη φύγαμε στις 5.00 το πρωί και μετά από 8 ατελείωτες ώρες ταξιδιού φτάσαμε επιτέλους στο πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο. Η μητέρα του Henrik έχει ένα κέντρο φυσιοθεραπειών και κάθε χρόνο κανονίζει λίγες μέρες διακοπών σε ένα χιονοδρομικό κέντρο με τους υπαλλήλους της. Για καλή μου τύχη είπε στον Henrik αν θέλει να φέρει και κανέναν φίλο του και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω σκι. Ευτυχώς έμαθα αρκετά γρήγορα από την πρώτη μέρα μετά από πολλές τούμπες (επιτέλους βρήκα ένα άθλημα που να μου αρέσει)  και έτσι μπόρεσα να ευχαριστηθώ στο έπακρο το ταξίδι. Για κακή μου τύχη, μια ώρα πριν φύγουμε έφαγα μια γερή τούμπα και τραυμάτισα την άρθρωση στο γόνατο μου! Ο γιατρός μου είπε ότι θα περάσει σε περίπου 2-3 εβδομάδες, οπότε νιώθω τυχερός, που έζησα αυτή την εμπειρία και δεν είχα κάποιον πιο βαρύ τραυματισμό!